www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Начало Домашна козметика

Домашна козметика

Вечерна иглика, ползи и рецепти за домашна козметика

Родината на вечерната иглика е Северна Америка, но се среща и в Европа. Растението обича слънчеви места и расте по краищата на пясъчните дюни. Името на растението е свързано с времето, когато цъфти - след залез в периода от юни до октомври. Свещица, нощна свещ, вечерна роза, върболинка, нахткерце, вечерна иглика, лапулка ( Oenothera biennis, Evening primrose ) е диво тревисто растение с яркожълти цветове, които се отварят след залез слънце и умират преди изгрева. На следващата вечер разцъфтяват нови.

Прочети още →
Конски кестен, ползи и домашна козметика

Конски кестен, ползи и домашна козметика

Познатите на всички кестенови дървета украсяват не само прочутият Парижки булевард " Шанз-Елизе". Те мога да бъдат видени по цял свят в парковете и в градините. Конският кестен  Aesculus hippocastanum обаче е съвсем различно дърво, наречено кестен заради приликата на короната и цветовете му с понзатият ни дървесен вид от семейство  Faganceae, към което принадлежат дъбът и букът с всички техни разновидности, носещи названието Castanea. Парадоксалното е, че плодовете на дървото конски кестен са отровни за конете както и за хората. Сивите конски кестени съдържат отрова която парализира нервната система, води до повръщане, загуба на координацията, а понякога до спазми и гърчове.

Прочети още →
Домашна козметика с краставици? Какво и как се използва.

Домашна козметика с краставици? Какво и как се използва.

Това уж обикновенно растение, което сме свикнали да използваме предимно за салата и таратор, притежава едни от най-полезните свойства за кожата.  Краставиците се използват от хилядолетия с козметични и лечебни цели. Хората са обработвали кожата на човека със сок от краставиципри обриви, възпаления. Налагали са гнойни рани със смес от начукани семена от краставица, а избелващите и омекотяващите свойства на зеленчука използвали ежедневно като мажели лицата си с прясно изцеден сок от краставица. Със спиртна настойка на вътрешността на краставицата, успешно са лекували акне.

 

Прочети още →

Бръшлян история, използване и домашни рецепти

Славата на бръшляна се дължи преди всичко на свойството му да укрепва кръвоносните съдове, да нормализира и тонизира кръвообращението. Освен това важно качество на бръшляна в козметологията се използва и мощната му противовъзпалителна, антибактериална и антецелулитна активност. Заздравява рани и лекува кожни изгарания.

 

Обикновеният бръшлян ( Hedera helix ) е токсично, вечнозелено увивно растение, което може да живее над 100 години. Среща се като диворастящ вид в цяла европа. Разпространен е също в Кавказ, Иран, Ливан, Северна Африка и на Канарските острови. Бръшлянът расте дори и на височина над 2000 метра над мореското равнище. Цъфти в дребни, обединени в съцветия жълто-зелени цветове.

Прочети още →
История на копривата и рецепти за домашна козметика с коприва.

История на копривата и рецепти за домашна козметика с коприва.

През 1991г. в Алпите, на границата между Италия и Франция, била открита мумия на човек от епохата на неолита, умрял приблизително 5000години пр.н.е. 

Бронзовият му нож се намирал в ножницата, направена от коприва - това е доказателство, че растението е било познато на хората още от тогава и те са го използвали за изработка на тъкани!

От най-стари времена хората са считали, че копривата лекува болки в ставите и костите, ревматизъм и гръбначни болки. Те разтривали болното място с листа от коприва и правили компреси върху ставите напълнени с растението.

Доказано е, че при силни болки в гърба са удряли хората в тази област със листа от коприва, което е носело моментално облекчение.

 

Прочети още →
Страница 1 от 1
«1»

Най-продавани