www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Селен всичко за него и как да си го набавим

Селен всичко за него и как да си го набавим

Какво е селен и какво прави за нашият организъм?

 

Селенът е основен микроелемент, който играе решаваща роля за човешкото здраве. Това е микроелемент, който е необходим в малки количества за правилното протичане на различни метаболитни процеси в организма. Селенът се намира в много храни, включително морски дарове, месо, птици, зърнени храни и зеленчуци, но количеството може да варира в широки граници в зависимост от почвените условия, в които са отгледани.

 

В медицината селенът се използва предимно като хранителна добавка за лечение или предотвратяване на дефицит на селен. Дефицитът на селен е рядък в развитите страни, но може да възникне при индивиди със синдроми на малабсорбция или такива, които са подложени на продължително парентерално хранене. Симптомите на дефицит на селен включват мускулна слабост, умора, косопад и безплодие.

 

Селенът също е изследван за потенциалната му роля в предотвратяването на определени заболявания. Някои проучвания показват, че добавката на селен може да намали риска от някои видове рак, като рак на простатата, и може да има благоприятен ефект върху имунната система. Доказателствата обаче не са убедителни и са необходими допълнителни изследвания, за да се определи оптималната доза и продължителността на приема на добавки със селен за профилактика на заболявания.

 

В допълнение към своите хранителни и потенциални терапевтични приложения, селенът е изследван и за неговата токсичност. Високите нива на селен могат да бъдат токсични и да причинят симптоми като косопад, стомашно-чревни смущения и неврологични проблеми. В екстремни случаи токсичността на селен може да бъде фатална. Ето защо е важно да се наблюдават нивата на селен, когато се използват добавки със селен и да се избягва прекомерният прием.

 

 

Има ли различни видове селен и кой да изберем ако има?

 

В медицината има само един вид селен, който се използва като хранителна добавка, който е неорганичната форма на селен, известна като натриев селенит или натриев селенат. Тази форма на селен обикновено се използва в мултивитамини и минерални добавки и се предлага и като самостоятелна добавка.

 

Натриевият селенит и натриевият селенат се абсорбират лесно и се използват от тялото. Въпреки това, натриевият селенит се използва по-често в добавки, тъй като е по-стабилен и по-малко вероятно да се окисли от натриевия селенат.

 

Има и органични форми на селен, като селенометионин и обогатени със селен дрожди, които се намират в някои храни и добавки. Смята се, че тези форми на селен се усвояват и използват по-лесно от тялото, отколкото неорганичните форми. Въпреки това, тези органични форми на селен не се използват често в добавки за медицински цели.

 

Важно е да се отбележи, че докато селенът е основно хранително вещество, прекомерният прием на селен може да бъде токсичен. Ето защо е важно да следвате препоръчителните дози и да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате добавки със селен.

 

 

Какво се случва с тялото ни, когато има дефицит на селен?

 

Селенът е основен микроелемент, който играе важна роля в различни метаболитни процеси в тялото.

 

Дефицитът на селен може да има няколко отрицателни ефекта върху човешкото здраве, някои от които са обсъдени по-долу:

 

Нарушена имунна функция: Селенът е необходим за правилното функциониране на имунната система. Дефицитът на селен може да доведе до отслабен имунен отговор, което прави тялото по-податливо на инфекции.

 

Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания: Селенът е важен за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Дефицитът на селен се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт.

 

Дисфункция на щитовидната жлеза: Селенът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Дефицитът на селен може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза, което може да причини симптоми като умора, наддаване на тегло и депресия.

 

Мускулна слабост и умора: Селенът е важен за поддържане на здравето на мускулите. Дефицитът на селен може да доведе до мускулна слабост и умора.

 

Безплодие и репродуктивни проблеми: Селенът играе решаваща роля в мъжката и женската плодовитост. Дефицитът на селен може да доведе до безплодие, както и до други репродуктивни проблеми като спонтанен аборт и преждевременно раждане.

 

Когнитивен спад: Селенът е важен за поддържане на когнитивната функция. Дефицитът на селен се свързва с когнитивен спад и повишен риск от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

 

Важно е да се отбележи, че дефицитът на селен е рядък в развитите страни, но може да възникне при индивиди със синдроми на малабсорбция или такива, които са подложени на продължително парентерално хранене. Симптомите на дефицит на селен могат да бъдат неспецифични и да варират в зависимост от тежестта и продължителността на дефицита. Ако подозирате дефицит на селен, важно е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и лечение.

 

Кои групи хора трябва да приемат повече селен?

 

Като цяло, повечето здрави хора могат да получат достатъчно селен чрез балансирана диета. Въпреки това, има определени групи хора, които може да се нуждаят от допълнителна добавка или прием на селен.

 

Те включват:

 

Индивиди със стомашно-чревни разстройства: Индивиди със стомашно-чревни разстройства като болестта на Crohn или улцерозен колит може да имат затруднения при усвояването на селен от диетата си и следователно може да се нуждаят от допълнителна добавка на селен.

 

Хора с ХИВ/СПИН: Установено е, че хората с ХИВ/СПИН имат по-ниски нива на селен в кръвта си и следователно може да се нуждаят от допълнителна добавка на селен, за да поддържат имунната си функция.

 

Бременни и кърмещи жени: Бременните и кърмещите жени се нуждаят от по-високи нива на селен, за да поддържат растежа и развитието на плода и бебето.

 

Вегетарианци и вегани: Вегетарианците и веганите може да имат по-нисък прием на селен поради ограничената консумация на животински продукти, които често са добър източник на селен.

 

Пушачи и употребяващи големи количества алкохол: Пушенето и тежката консумация на алкохол може да увеличи нуждата на тялото от антиоксиданти, включително селен, и следователно може да изисква допълнителен прием на селен.

 

Важно е да се отбележи, че прекомерният прием на селен може да бъде токсичен и да причини неблагоприятни последици за здравето. Ето защо се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате каквито и да е добавки със селен, особено ако попадате в някоя от горепосочените групи.

 

Храни богасти на селен 

 

Селен всичко за него и как да си го набавим - Drogeriq.com, Кога се пие селен сутрин или вечер, Пълнее ли се от селен, За какво се пие селен, Храни богати на селен, Най добрия селен, Колко време се пие селен при хашимото, Естествен селен, Лечение на хашимото със селен, Пълнее ли се от селен, Колко време се пие селен при хашимото, Най добрия селен, Колко време се пие цинк и селен, Селен странични ефекти, Селен колко време да се пие, Качествен селен, За какво се пие селен, Качествен селен, Кога се пие селен сутрин или вечер, Чист селен, Естествен селен, Пълнее ли се от селен, Абофарма селен мнения, Селен колко време да се пие, За какво се пие селен,

 

 

Да, има няколко храни, които могат да ни доставят селен, включително:

 

 • Бразилски орехи: Бразилските орехи са богат източник на селен, като само една ядка осигурява повече от препоръчителния дневен прием на селен за възрастни.
 • Морски дарове: Морските дарове, особено риба тон, камбала, сардини и скариди, са добри източници на селен.
 • Месо и птици: говеждо, пилешко, пуешко и свинско са добри източници на селен.
 • Яйца: Яйцата са добър източник на селен, като селенът се намира главно в яйчния жълтък.
 • Пълнозърнести храни: пълнозърнестите храни като кафяв ориз и овесени ядки са добри източници на селен.
 • Млечни продукти: Млякото, киселото мляко и сиренето са добри източници на селен.
 • Зеленчуци: Някои зеленчуци като броколи, спанак и гъби също съдържат селен, въпреки че нивата може да са по-ниски, отколкото в други хранителни източници.

 

Важно е да се отбележи, че съдържанието на селен в храната може да варира в зависимост от почвата и условията на отглеждане. Следователно може да е необходимо да се консумира разнообразна и балансирана диета, за да се осигури адекватен прием на селен. Освен това готвенето, обработката и съхранението могат да повлияят на съдържанието на селен в храната, така че се препоръчва да се консумират тези храни в прясна или минимално преработена форма.

 

Козметични продукти със селен?

 

Да, селенът е често срещана съставка в някои козметични продукти и продукти за лична хигиена. Смята се, че селенът има антиоксидантни свойства и може да помогне за защитата на кожата от свободните радикали и други фактори на околната среда.

 

Някои примери за козметични продукти, които съдържат селен, включват:

 

 • Шампоани и балсами: Селеновият сулфид е често срещана съставка в шампоани и балсами против пърхот.
 • Продукти за грижа за кожата: Някои продукти за грижа за кожата като овлажнители и кремове против стареене съдържат селен.
 • Продукти за грижа за устната кухина: Селенът понякога се добавя към паста за зъби и вода за уста заради антибактериалните си свойства.
 • Продукти за грижа за ноктите: Селенът понякога се добавя към продуктите за грижа за ноктите заради неговите укрепващи свойства.

 

Важно е да се отбележи, че ефективността и безопасността на селен в козметичните продукти не са проучени задълбочено и прекомерният прием или излагане на селен може да бъде токсичен. Поради това се препоръчва да използвате тези продукти в умерени количества и да се консултирате със здравен специалист, ако имате някакви притеснения или изпитвате някакви неблагоприятни ефекти.

 

С какви добавки е добре да се комбинира селен

 

 

Селенът може да се комбинира с различни добавки за поддържане на цялостното здраве и уелнес.

 

Някои добавки, които обикновено се приемат заедно със селен, включват:

 

 • Витамин Е: Установено е, че селенът и витамин Е работят заедно като антиоксиданти, предпазвайки клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
 • Цинк: Установено е, че цинкът и селенът имат синергичен ефект върху имунната функция и могат да работят заедно в подкрепа на имунната система.
 • Витамин С: Витамин С може да помогне за подобряване на усвояването на селен и увеличаване на неговата бионаличност в тялото.
 • Омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини могат да работят заедно със селен за поддържане на здравето на сърцето и намаляване на възпалението.
 • Коензим Q10: Коензим Q10, известен също като CoQ10, може да работи заедно със селен за поддържане на сърдечно-съдовото здраве и намаляване на възпалението.

 

 

Важно е да се отбележи, че докато тези добавки могат да имат синергични ефекти със селен, прекомерният прием на всяка добавка може да бъде вреден. Ето защо се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате добавки, особено ако вече приемате други лекарства или имате някакви предшестващи медицински състояния.

 

Можете да прочетете повече за комбинацията с Цинк в нашата статия " Цинк как да си го набавите и какво представлява "

 

изключително подходяща е комбинацията с Омега 3 мастни киселини. Можете да прочетете повече в нашата статия Омега-3 мастни киселини и как да си ги набавим

 

Снимков материал : Пикса бей

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани