www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Цинк как да си го набавите и какво представлява

Цинк как да си го набавите и какво представлява

История на цинка

 

Цинкът е химичен елемент със символа Zn и атомен номер 30. Той е синкаво-бял метал с лъскав вид и е един от най-често срещаните елементи на Земята. Цинкът има сравнително ниска точка на топене и е доста мек метал, което го прави лесен за оформяне в различни форми.

 

Цинкът е основен микроелемент, който е важен за различни биологични процеси в растенията и животните. Той е необходим за дейността на над 300 ензима и играе ключова роля в синтеза на ДНК, протеиновия синтез и клетъчното делене. Цинкът е важен и за имунната система, тъй като помага да се поддържа функцията на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

 

Хранителните източници на цинк включват месо, риба, птици, млечни продукти, бобови растения и пълнозърнести храни. Цинкът може да се намери и в някои хранителни добавки и се добавя към някои обогатени храни.

 

Дефицитът на цинк може да доведе до редица здравословни проблеми, включително забавяне на растежа, дисфункция на имунната система и забавено зарастване на рани. Въпреки това, прекомерният прием на цинк също може да бъде вреден и да доведе до токсичност. Симптомите на отравяне с цинк могат да включват гадене, повръщане, диария, коремни спазми и главоболие.

 

В допълнение към биологичното си значение, цинкът се използва и в различни индустриални приложения. Използва се за поцинковане на стомана за предотвратяване на ръжда, като компонент в батерии и в производството на месинг и други сплави. Цинковият оксид се използва и в козметиката, слънцезащитните продукти и някои лекарства.

Като цяло, цинкът е важен елемент както с биологично, така и с индустриално значение. Основната му роля за човешкото здраве го прави важно хранително вещество, което трябва да бъде включено в здравословна и балансирана диета.

 

Цинк като добавка за тялото

 

Цинк как да си го набавите и какво представлява - Drogeriq.com, За какво се пие цинк, Колко време се пие цинк, Болести при липса на цинк, Химични свойства на цинка, Получаване на цинк, Кога се пие цинк сутрин или вечер, Най добрия цинк, Натурален цинк, Ко

 

Цинкът се използва в медицината за различни цели.

 

Ето няколко примера:

 

Заздравяване на рани: Цинкът е важен за заздравяването на рани и често се включва в мехлеми и кремове за локално приложение, за да подпомогне процеса на оздравяване. Смята се, че помага за регулиране на възпалението, стимулира растежа на клетките и насърчава образуването на колаген.

 

Дефицит на цинк: Дефицитът на цинк е често срещан проблем в много части на света, особено в развиващите се страни. Добавките с цинк могат да се използват за лечение и предотвратяване на дефицит на цинк, който може да причини различни здравословни проблеми.

 

Настинка и грип: добавките с цинк могат да помогнат за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите на настинка и грип. Някои проучвания предполагат, че цинкът може да инхибира репликацията на вируси, които причиняват тези заболявания.

 

Свързана с възрастта дегенерация на макулата: Цинкът се използва и при лечението на свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD), водеща причина за загуба на зрение при възрастни хора. Смята се, че цинкът, в комбинация с други антиоксиданти, помага за забавяне на прогресията на AMD.

 

Диария: Добавките с цинк могат да се използват за лечение на диария при деца. Смята се, че цинкът помага за намаляване на продължителността и тежестта на диарията чрез регулиране на чревната пропускливост и намаляване на възпалението.

 

Като цяло, цинкът е важно хранително вещество и има редица потенциални медицински приложения. Въпреки това е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате добавки с цинк или други продукти, съдържащи цинк, за медицински цели, тъй като прекомерният прием на цинк може да бъде вреден.

 

Какво причинява дефицитът на цинк на тялото?

 

Дефицитът на цинк може да причини различни здравословни проблеми.

 

Ето няколко примера:

 

Растеж и развитие: Цинкът е важен за растежа и развитието на децата. Дефицитът на цинк може да доведе до забавяне на растежа, забавено половото съзряване и изоставане в развитието.

 

Имунна система: Цинкът е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Дефицитът на цинк може да наруши имунната функция, което води до повишена чувствителност към инфекции.

 

Кожа и коса: Цинкът е важен за поддържането на здрава кожа и коса. Дефицитът на цинк може да причини кожни обриви, акне и косопад.

 

Когнитивна функция: Цинкът е важен за когнитивната функция и развитието на мозъка. Дефицитът на цинк е свързан с лоша памет и концентрация, както и с нарушена способност за учене и решаване на проблеми.

 

Заздравяване на рани: Цинкът е важен за заздравяването на рани. Дефицитът на цинк може да доведе до забавено зарастване на рани и повишен риск от инфекция.

 

Вкус и обоняние: Цинкът е важен за сетивата за вкус и мирис. Дефицитът на цинк може да причини намалено усещане за вкус и мирис, което може да доведе до намален апетит и лошо хранене.

 

Като цяло, дефицитът на цинк може да причини редица здравословни проблеми и трябва да бъде решен незабавно. Дефицитът на цинк е по-често срещан при определени популации, като бременни и кърмещи жени, кърмачета и лица с определени медицински състояния, като стомашно-чревни разстройства. Медицински специалист може да помогне при диагностицирането и лечението на дефицит на цинк.

 

Най-добрите хранителни добавки и храни чрез който да си набавим цинк?

 

Има различни хранителни добавки, които осигуряват цинк.

 

Ето някои опции:

 

Добавки с цинк: Добавките с цинк се предлагат в различни форми, включително цинков глюконат, цинков ацетат, цинков цитрат и цинков сулфат. Тези добавки обикновено осигуряват между 5 и 50 mg цинк на доза.

 

Мултивитамини: Много мултивитаминни добавки съдържат цинк, заедно с други витамини и минерали. Тези добавки обикновено осигуряват между 5 и 15 mg цинк на доза.

 

Таблетки с цинк: Таблетките с цинк са популярна добавка за подсилване на имунната функция и намаляване на продължителността на симптомите на настинка и грип. Тези добавки обикновено осигуряват между 5 и 25 mg цинк на таблетка за смучене.

 

Цинкови хелати: Цинковите хелати са добавки, които съдържат цинк, свързан с аминокиселини или други органични съединения. Смята се, че тези добавки се усвояват по-лесно от тялото, отколкото другите форми на цинк.

 

Храни, богати на цинк: Ако предпочитате да си набавяте цинк от хранителни източници, има много храни, които са богати на това хранително вещество. Някои примери включват стриди, говеждо, свинско, пилешко, боб, ядки и пълнозърнести храни.

 

 

Колко време е добре да се приема цинк.

 

Продължителността на приема на добавки с цинк може да зависи от няколко фактора, включително вашите индивидуални здравни нужди, дозата цинк, която приемате, и причината, поради която приемате добавката. Важно е да говорите със здравен специалист, преди да започнете каквато и да е нова добавка и да следвате техните препоръки за дозиране и продължителност.

Като цяло добавките с цинк са безопасни за краткотрайна употреба в препоръчваните дози. Ако приемате цинк за справяне със специфичен дефицит или за поддържане на имунната функция по време на сезона на настинки и грип, например, вашият медицински специалист може да препоръча курс на добавки с продължителност няколко седмици или месеци. След като нивата на цинк са възстановени или периодът на повишен риск е преминал, може да бъдете посъветвани да спрете приема на добавката.

Ако приемате цинк като част от дългосрочен режим на добавки за поддържане на цялостното здраве и уелнес, вашият медицински специалист може да препоръча да приемате добавката за неопределено време. Въпреки това е важно периодично да проверявате нивата на цинк, за да сте сигурни, че не приемате твърде много и да наблюдавате за потенциални странични ефекти.

Отново, важно е да говорите със здравен специалист, преди да започнете или спрете каквато и да е добавка и да следвате техните препоръки за дозиране и продължителност.

 

Кой трябва да приема по-високи дози на цинк ?

 

Цинк как да си го набавите и какво представлява - Drogeriq.com, За какво се пие цинк, Колко време се пие цинк, Болести при липса на цинк, Химични свойства на цинка, Получаване на цинк, Кога се пие цинк сутрин или вечер, Най добрия цинк, Натурален цинк, Ко

 

Цинкът е основно хранително вещество, което е необходимо за много различни физиологични процеси в тялото. Въпреки че повечето хора могат да получат достатъчни количества цинк чрез диетата си, някои хора може да имат повишени нужди от цинк или да са изложени на риск от дефицит на цинк.

 

Ето някои групи хора, които могат да се възползват от приема на добавки с цинк:

 

Индивиди с дефицит на цинк: Индивидите, които имат дефицит на цинк, могат да се възползват от приемането на добавка с цинк, за да възстановят нивата си на цинк. Дефицит на цинк може да възникне при хора, които следват вегетарианска или веганска диета, такива със стомашно-чревни разстройства, които засягат усвояването на цинка, и такива с определени медицински състояния, които увеличават нуждите от цинк.

 

Бременни и кърмещи жени: Бременните и кърмещите жени имат повишени нужди от цинк, за да поддържат растежа и развитието на бебето си. Дефицитът на цинк по време на бременност може да увеличи риска от усложнения като преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.

 

Деца: Децата се нуждаят от цинк за растеж и развитие, а дефицитът на цинк може да наруши имунната функция и когнитивното развитие. Добавките с цинк могат да бъдат препоръчани за деца, които са изложени на риск от дефицит на цинк, като тези, които са придирчиви към храната или имат стомашно-чревни разстройства.

 

Възрастни хора: Възрастните хора може да са изложени на повишен риск от дефицит на цинк поради намаления прием и усвояване на хранителни вещества. Добавките с цинк могат да помогнат за поддържане на имунната функция и когнитивното здраве при възрастни хора.

 

Лица с определени медицински състояния: Някои медицински състояния могат да увеличат риска от дефицит на цинк или да увеличат нуждите от цинк. Например, хора със сърповидно-клетъчна анемия или ХИВ/СПИН може да се нуждаят от повишен прием на цинк, за да поддържат имунната функция.

 

Както винаги, важно е да говорите със здравен специалист, преди да започнете каквато и да е нова добавка, особено ако имате медицинско състояние или приемате лекарства. Те могат да ви помогнат да определите дали имате нужда от добавка с цинк и подходящата доза и продължителност за вашите индивидуални нужди.

 

С какво може да се комбинира цинка за по-добри резултати ?

 

Цинкът може да се комбинира благоприятно с няколко други елемента и хранителни вещества за оптимално усвояване и ползи за здравето.

 

Ето няколко примера:

 

Мед: Цинкът и медта работят заедно в тялото, за да поддържат имунната функция, производството на червени кръвни клетки и образуването на съединителната тъкан. Допълването с високи дози цинк за продължителен период от време може да попречи на усвояването на медта, така че е важно да сте сигурни, че получавате достатъчно мед в диетата си или чрез добавка.

 

Витамин C: Витамин C може да подобри усвояването на цинка и да подобри неговата бионаличност. Освен това е доказано, че комбинацията от цинк и витамин С поддържа имунната функция и намалява продължителността и тежестта на симптомите на настинка и грип.

 

Витамин D: Витамин D е важен за усвояването на калций и здравето на костите, а цинкът може да играе роля в подпомагането на метаболизма на витамин D. Проучванията показват, че приемането на цинк и витамин D заедно може да бъде полезно за намаляване на възпалението и подобряване на имунната функция.

 

Магнезий: И магнезият, и цинкът играят важна роля в метаболитните процеси на тялото и добавянето на магнезий може да увеличи усвояването на цинка. Освен това комбинацията от цинк и магнезий може да бъде полезна за подобряване на качеството на съня и намаляване на стреса и тревожността.

 

Селен: Селенът е основен минерал, който играе роля в имунната функция и антиоксидантната защита. Цинкът и селенът могат да работят заедно, за да поддържат имунната функция и да намалят възпалението.

 

Както при всички добавки, важно е да говорите със здравен специалист, преди да комбинирате цинк с други хранителни вещества или добавки, за да сте сигурни, че приемате безопасно и ефективно

 

Козметични продукти с цинк?

 

Цинкът е минерал, който е от съществено значение за човешкото здраве, но има и някои предимства, когато се използва в козметични продукти.

 

Ето някои от начините, по които цинкът може да се използва в козметиката:

 

Защита от слънцето: Цинковият оксид е често срещана съставка в много слънцезащитни продукти, тъй като е ефективен при блокиране на UVA и UVB лъчите. Действа, като създава физическа бариера върху кожата, която отразява слънчевите лъчи, вместо да се абсорбира от кожата като химически слънцезащитни продукти.

 

Лечение на акне: Цинкът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването и раздразнението, свързани с акне. Той също така помага за регулиране на производството на масло, което може да помогне за предотвратяване на пробиви.

 

Заздравяване на рани: Цинкът е от съществено значение за заздравяването на рани и може да помогне за насърчаване на растежа на нови кожни клетки. Освен това има антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекция.

 

Против стареене: Цинкът е антиоксидант, който може да помогне за защита на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали. Това може да помогне за предотвратяване на преждевременното стареене и да намали появата на фини линии и бръчки.

 

Когато използвате цинк като козметичен продукт, важно е да следвате инструкциите внимателно и да го използвате само според указанията. Ако имате някакви притеснения относно използването на цинк като козметичен продукт, винаги е най-добре да се консултирате с дерматолог или друг медицински специалист.

 

Можете да прочетете повече за комбинацията между цинк и селен на нашата статия  Селен всичко за него и как да си го набавим

 

Снимки Пиксабей

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани