www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Варицела, сипмтоми и лечение.

Варицела, сипмтоми и лечение.

Варицелата е силно заразна вирусна инфекция, причинена от вируса варицела-зостер. Обикновено засяга децата, но възрастните също могат да се разболеят

 

Симптоми на варицела

 

варицела, лечение на варицела, болен от варицела, лекарства за варицела, ваксина на варицела,

 

Симптомите на варицела обикновено започват с висока температура, главоболие и общо неразположение.

 

Това е последвано от появата на обрив, който започва като малки червени петна, които бързо се превръщат в малки, пълни с течност мехурчета. Тези мехури могат да покрият цялото тяло и могат да бъдат изключително сърбящи.

 

 

Как се предава Варицелата?

 

Варицелата се предава чрез директен контакт с мехури на заразен човек или чрез респираторни секрети.

 

Вирусът може да се разпространи и чрез докосване на заразени предмети, като играчки или дрехи.

 

Как се възстановяваме от Варицела?

 

Повечето хора се възстановяват от варицела без усложнения, но някои хора могат да развият по-тежки симптоми, като пневмония или енцефалит. Бебетата, възрастните и хората с отслабена имунна система са изложени на по-висок риск от усложнения.

Има налична ваксина срещу варицела, която се препоръчва за всички деца и възрастни, които не са преболедували. Ваксината е много ефективна за предотвратяване на заболяването, но не е 100% ефективна. Ако се разболеете от варицела, има налични лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

 

Усложнения при боледуване от варицела

 

Варицелата може да причини редица усложнения, особено при възрастни, бебета и хора с отслабена имунна система.

 

Някои от възможните усложнения на варицела включват:

 

 • Бактериални инфекции на кожата: Разчесването на мехурите от варицела може да доведе до бактериални инфекции на кожата, като импетиго или целулит.
 • Пневмония: Варицелата може да причини възпаление на белите дробове, водещо до пневмония, която може да бъде тежка или дори животозастрашаваща, особено при възрастни.
 • Енцефалит: В редки случаи варицелата може да причини възпаление на мозъка (енцефалит), което може да бъде много сериозно и да доведе до гърчове, кома или дори смърт.
 • Синдром на Reye: Това е рядко, но сериозно състояние, което може да възникне при деца и тийнейджъри, които приемат аспирин по време на варицела. Може да причини увреждане на черния дроб и мозъка и може да бъде фатално.
 • Дехидратация: Тежките случаи на варицела могат да причинят дехидратация, особено при деца.

 

Симптомите на варицела включват:

 

 • Треска
 • Главоболие
 • Загуба на апетит
 • Общо чувство на умора и слабост
 • Обрив, който започва като малки червени петна и бързо се превръща в малки, пълни с течност мехури, които се образуват краста след няколко дни
 • Сърбеж, който може да бъде силен и да доведе до разчесване и възможни бактериални инфекции на кожата

 

Важно е да потърсите медицинска помощ, ако Вие или Вашето дете развиете някакви усложнения или ако симптомите на варицела са тежки.

 

 

Най-подходящите хранителни добавки за да се предпазите от Варицела

 

Няма специфични добавки, за които е доказано, че предпазват от варицела.

Поддържането на здрава имунна система обаче може да помогне за намаляване на риска от инфекция и да поддържа способността на организма да се бори с вирусите.

 

Някои добавки, които могат да помогнат за поддържане на имунната функция, включват:

 

Витамин С: Витамин С е антиоксидант, който може да помогне за поддържане на имунната система. Може да се намери в цитрусови плодове, ягоди, киви и други плодове и зеленчуци.

Витамин D: Витамин D е важен за имунната функция и може да бъде получен от излагане на слънчева светлина, както и от добавки и определени храни, като мазна риба и обогатено мляко.

Цинк: Цинкът е важен за имунната функция и може да се намери в стриди, говеждо, свинско и боб. Предлагат се и добавки с цинк.

Ехинацея: Ехинацеята е билка, която традиционно се използва за подпомагане на имунната система. Предлага се под формата на добавка.

 

Важно е да се отбележи, че добавките не трябва да се използват като заместител на здравословното хранене и начин на живот. Храненето на балансирана диета, която включва разнообразни плодове и зеленчуци, редовните упражнения и достатъчно сън са важни за поддържане на имунната функция и цялостното здраве. Освен това ваксинирането срещу варицела е най-ефективният начин за предотвратяване на заболяването.

 

Трябва ли да се изолираме когато разберем, че сме заразени с Варицела?

 

Да, препоръчително е да се поставите под карантина, ако имате варицела, за да предотвратите разпространението на вируса сред другите. Варицелата е силно заразна и може лесно да се предаде на хора, които не са боледували или не са били ваксинирани срещу нея.

Препоръчителният карантинен период за варицела е докато всички мехури се покрият, което обикновено отнема около 5-7 дни след първата поява на обрива. През това време трябва да избягвате контакт с други хора, особено тези, които са бременни, имат отслабена имунна система или не са ваксинирани срещу вируса.

Ако трябва да отидете до здравно заведение или други обществени места по време на карантинния период, важно е да покриете обрива с дрехи или превръзки, за да предотвратите разпространението на вируса по въздушно-капков път или чрез докосване на замърсени повърхности. Също така трябва да избягвате да споделяте лични вещи, като кърпи или спално бельо, с други.

Важно е да следвате насоките за карантина, за да предотвратите разпространението на варицела сред другите, особено тези, които може да са по-уязвими към усложнения от болестта.

 

Лекарства за варицела ?

 

Няма лек за варицела, но има няколко лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

 

Те включват:

 

Антивирусни лекарства: Антивирусните лекарства, като ацикловир или валацикловир, могат да помогнат за намаляване на тежестта на инфекцията и съкращаване на продължителността на симптомите. Те действат най-добре, ако се приемат в рамките на 24-48 часа от началото на обрива.

Антихистамини: Антихистамините, като дифенхидрамин или хидроксизин, могат да помогнат за облекчаване на сърбежа, свързан с обрива от варицела.

Болкоуспокояващи: Болкоуспокояващи, като ацетаминофен или ибупрофен, могат да помогнат за намаляване на температурата и облекчаване на болката, свързана с обрива от варицела.

 

 

Важно е да се отбележи, че аспиринът не трябва да се използва за лечение на варицела, тъй като е свързан с повишен риск от синдром на Reye при деца и тийнейджъри.

Също така е важно да сте добре хидратирани и да си почивате много, докато се възстановявате от варицела. Ако развиете някакви усложнения или имате тежки симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ.

 

Снимков материал : Пиксабей

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани