www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Гъбични инфекции. Видове, симптоми и лечение

Гъбични инфекции. Видове, симптоми и лечение

Гъбични инфекции. Видове, симптоми и лечение

 

Гъбичните инфекции са често срещани кожни заболявания, които могат да засегнат както кожата, така и ноктите.

 

Те се причиняват от различни видове гъбички, които могат да виреят в топла и влажна среда.

 

Гъбичните инфекции могат да варират от леки до тежки и могат да бъдат придружени от симптоми като сърбеж, парене и дискомфорт.

 

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните видове гъбични инфекции на кожата и ноктите, техните причини, симптоми и възможности за лечение.

 

 

Видове гъбични инфекции

 

 

Кракът на атлет


Микозата, известна още като tinea pedis, е често срещана гъбична инфекция, която засяга краката.

 

Причинява се от вид гъбички, наречени дерматофити, които виреят в топла и влажна среда. Стъпалото на спортиста може да причини симптоми като сърбеж, парене, зачервяване и лющене.

 

 

Джок сърбеж

 


Сърбежът, известен още като tinea cruris, е гъбична инфекция, която засяга слабините и вътрешната част на бедрото.

 

Причинява се от същия вид гъбички, които причиняват стъпалото на спортиста и могат да причинят симптоми като сърбеж, зачервяване и обрив.

 

 

Трихофития

 


Трихофития, известен също като tinea corporis, е гъбична инфекция, която може да засегне кожата на всяка част от тялото.

 

Характеризира се с кръгъл, червен обрив с повдигнати ръбове и ясен център.

 

Трихофития може да причини симптоми като сърбеж, парене и дискомфорт.

 

 

Гъбички по ноктите

 


Гъбичките по ноктите, известни още като онихомикоза, са гъбична инфекция, която засяга ноктите на пръстите на ръцете и краката.

 

Това може да доведе до удебеляване, обезцветяване и чупливост на ноктите и може да бъде придружено от болка и дискомфорт.

 

 

Причини за гъбични инфекции

 

Гъбичните инфекции се причиняват от различни видове гъбички, които виреят в топла и влажна среда.

 

Някои от най-честите причини за гъбични инфекции включват:

 

Лоша хигиена

  • Лошата хигиена може да увеличи риска от гъбични инфекции, като позволи на гъбичките да виреят в топла и влажна среда.

Изпотяване

  • Прекомерното изпотяване може да създаде топла и влажна среда, която е идеална за растежа и процъфтяването на гъбичките.

Тесни дрехи

  • Тесните дрехи могат да задържат влагата и топлината, създавайки среда, благоприятна за растежа на гъбичките.

Отслабена имунна система

  • Отслабената имунна система може да направи тялото по-податливо на гъбични инфекции.

Ходене бос на обществени места

  • Ходенето бос на обществени места като фитнес зали, съблекални и плувни басейни може да увеличи риска от гъбични инфекции.

 

Възможностите за лечение

Възможностите за лечение на гъбични инфекции ще зависят от вида и тежестта на инфекцията.

 

Някои често срещани възможности за лечение включват:

 

Локални противогъбични лекарства

 


Локални противогъбични лекарства, като кремове и мехлеми, могат да се използват за лечение на леки до умерени гъбични инфекции.

 

Тези лекарства се прилагат директно върху засегнатата област и действат, като убиват гъбичките или предотвратяват растежа им.

 

 

Перорални противогъбични лекарства

 


Пероралните противогъбични лекарства, като хапчета, могат да се използват за лечение на по-тежки или упорити гъбични инфекции. Тези лекарства се приемат през устата и действат, като убиват гъбичките или предотвратяват растежа им.

 

Лазерна терапия

 


Лазерната терапия е по-нова възможност за лечение, която може да се използва за лечение на гъбички по ноктите. Това лечение включва използване на лазер за насочване и унищожаване на гъбичките, които причиняват инфекцията.

 

Хирургично отстраняване на засегнатия нокът

 


В някои случаи може да се наложи хирургично отстраняване на засегнатия нокът за лечение на тежки или упорити гъбички по ноктите.

 

 

Как да се предпазите от гъбични инфекции?

 

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите развитието на гъбични инфекции.

 

Някои общи съвети за превенция включват:

 

 

Поддържайте кожата си чиста и суха


Гъбичките виреят в топла и влажна среда, така че е важно да поддържате кожата си чиста и суха, за да предотвратите гъбични инфекции.

 

Вземете душ или вана всеки ден и използвайте сапун, за да почистите кожата си. Уверете се, че сте изсушили кожата си старателно след къпане, особено в областите, които са склонни да се потят, като подмишниците и слабините. Използвайте чиста кърпа, за да подсушите кожата си и избягвайте да споделяте кърпи с други хора.

 

Носете дишащо облекло


Тесните дрехи и синтетичните тъкани могат да задържат влагата и топлината, създавайки идеална среда за растеж на гъбичките. За да предотвратите гъбични инфекции, носете широки, дишащи дрехи от естествени влакна като памук или лен. Избягвайте да носите мокри дрехи за продължителни периоди от време и сменете потните дрехи възможно най-скоро.

 

 

Практикувайте добра хигиена на краката

 


Краката са особено податливи на гъбични инфекции, особено ако прекарвате много време в обувки или чорапи. За да предотвратите гъбични инфекции, поддържайте краката си чисти и сухи, като ги миете всеки ден и ги подсушавате старателно, особено между пръстите. Носете чисти чорапи от дишащи материали и сменяйте чорапите си често.

Избягвайте да ходите боси на обществени места като съблекални, душове и басейни и носете сандали или обувки, за да предпазите краката си.

 

 

Използвайте противогъбични прахове или спрейове


Противогъбичните прахове или спрейове могат да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции чрез намаляване на влагата и потта върху кожата. Тези продукти могат да се прилагат върху краката, подмишниците и слабините, за да се предотврати развитието на гъбички.

 

Потърсете продукти, които съдържат противогъбични средства като миконазол или клотримазол.

 

 

Избягвайте да споделяте лични вещи

 


Гъбичните инфекции могат да се разпространяват чрез контакт със заразена кожа или лични вещи като кърпи, дрехи или обувки. За да предотвратите гъбични инфекции, избягвайте да споделяте лични вещи с други хора, особено ако имат известна гъбична инфекция. Използвайте собствените си кърпи, чорапи, обувки и други лични вещи и избягвайте да ги заемате или давате на други.

 

 

Поддържайте здравословен начин на живот

 


Здравословният начин на живот може да помогне за укрепване на имунната ви система и да намали риска от развитие на гъбични инфекции. Яжте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и избягвайте консумацията на големи количества захар или преработени храни.

 

Упражнявайте се редовно, за да подобрите кръвообращението и да поддържате здрава кожа и нокти. Ако пушите, помислете за отказване, тъй като пушенето може да отслаби имунната ви система и да увеличи риска от инфекции.

 

 

Заключение

 

Гъбичните инфекции са често срещани заболявания на кожата и ноктите, които могат да бъдат предотвратени с някои прости мерки. Чрез практикуване на добра хигиена, носене на дишащи дрехи и избягване на споделяне на лични вещи, можете да намалите риска от развитие на гъбична инфекция.

 

Ако развиете гъбична инфекция, има няколко възможности за лечение, включително локални и перорални противогъбични лекарства, лазерна терапия и хирургично отстраняване на засегнатия нокът.

 

Като предприемете стъпки за предотвратяване на гъбични инфекции и потърсите своевременно лечение, когато е необходимо, можете да поддържате здрава кожа и нокти и да избегнете дискомфорта и неудобството от гъбична инфекция.

 

Източник снимки : Пиксабей

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани