www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Магнезий и всичко което трябва да занете за него

Магнезий и всичко което трябва да занете за него

Какво е магнезий?

 

Магнезият е химичен елемент със символ Mg и атомен номер 12. Това е сребристо-бял, лек метал, който е осмият най-разпространен елемент в земната кора. Магнезият е основен минерал за хората и много други живи организми, тъй като играе жизненоважна роля в много биологични процеси.

В чистата си форма магнезият е силно реактивен и може лесно да се запали, когато е изложен на въздух или вода. Поради това обикновено се среща в комбинация с други елементи, като например в минерали като доломит, магнезит и карналит. Магнезият присъства и в морската вода, където е третият най-разпространен елемент след натрия и хлора.

Магнезият има много важни приложения, включително като компонент в сплави, използвани в космическата и автомобилната промишленост, в производството на фойерверки и факли и като добавка в медицината и храните. Магнезият се използва и в някои антиациди и лаксативи и като кофактор в ензими, които участват в много метаболитни процеси в тялото.

 

Какво е действието на магнезия над тялото ни?

 

Магнезият е основен минерал, който участва в много процеси в човешкото тяло. Той играе критична роля за функцията на мускулите и нервите, поддържа здрава имунна система и регулира кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

 

Ето някои от основните начини, по които магнезият влияе на нашето тяло:

 

 • Мускулна и нервна функция: Магнезият участва в предаването на нервните импулси и свиването и отпускането на мускулите.
 • Здраве на костите: Магнезият помага за изграждането и поддържането на здрави кости и е от съществено значение за усвояването и метаболизма на калция.
 • Производство на енергия: Магнезият участва в производството на АТФ, основният източник на енергия за нашите клетки.
 • Регулиране на кръвното налягане: Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане чрез отпускане на мускулите в стените на кръвоносните съдове и подобряване на кръвния поток.
 • Контрол на кръвната захар: Магнезият участва в регулирането на инсулина, хормон, който помага да се контролират нивата на кръвната захар.
 • Имунна функция: Магнезият участва във функцията на белите кръвни клетки, които са важни за борбата с инфекциите.
 • Психично здраве: магнезият може да играе роля в регулирането на настроението и предотвратяването на депресия.

 

Като цяло, магнезият е ключов минерал за цялостното ни здраве и благополучие. Намира се в много различни храни, включително зеленолистни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

 

Какви видове магнезии има ?

 

Има много различни форми на магнезий, налични като хранителни добавки, всяка със своите уникални свойства и ползи.

 

Ето някои от най-разпространените форми на магнезий:

 

 • Магнезиев оксид: Това е често използвана форма на магнезий, която има висок процент елементарен магнезий, но не се усвоява добре от тялото.
 • Магнезиев цитрат: Това е форма на магнезий, който е свързан с лимонена киселина, което го прави по-лесно усвоим от тялото.
 • Магнезиев глицинат: Това е форма на магнезий, който е свързан с аминокиселината глицин, което го прави силно усвоим и е по-малко вероятно да причини храносмилателни странични ефекти.
 • Магнезиев хлорид: Това е форма на магнезий, който се намира в морската вода и е силно усвоим от тялото.
 • Магнезиев сулфат: Това е форма на магнезий, която обикновено се използва в вани с английска сол и има лек слабителен ефект.
 • Магнезиев малат: Това е форма на магнезий, който е свързан с ябълчена киселина, която се намира естествено в много плодове и зеленчуци. Смята се, че има благоприятен ефект върху производството на енергия в тялото.
 • Магнезиев таурат: Това е форма на магнезий, който е свързан с аминокиселината таурин, за която се смята, че има благоприятен ефект върху здравето на сърцето.

 

Това са само няколко примера от многото различни форми на магнезий, които са на разположение. Изборът коя форма да се приема може да зависи от специфичните нужди на индивида и желаните ефекти.

 

Какво се случва при недостиг на магнезии в организмът?

 

Дефицитът на магнезий може да има редица отрицателни ефекти върху тялото, тъй като този минерал участва в много критични процеси.

 

Някои от симптомите и здравословните проблеми, които могат да възникнат в резултат на магнезиев дефицит, включват:

 

 

 • Мускулни крампи и спазми: Магнезият участва в мускулната функция и дефицитът може да доведе до мускулни крампи, спазми и слабост.
 • Умора и слабост: магнезият участва в производството на енергия в тялото и дефицитът може да доведе до чувство на умора и слабост.
 • Високо кръвно налягане: Магнезият участва в регулирането на кръвното налягане и дефицитът може да доведе до високо кръвно налягане.
 • Неправилен сърдечен ритъм: Магнезият участва в регулирането на сърдечния ритъм и дефицитът може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм или аритмия.
 • Остеопороза: Магнезият участва в здравето на костите и дефицитът може да доведе до по-слаби кости и повишен риск от остеопороза.
 • Тревожност и депресия: магнезият може да играе роля в регулирането на настроението, а дефицитът може да доведе до тревожност и депресия.
 • Безсъние: Магнезият участва в регулирането на съня и дефицитът може да доведе до затруднено заспиване или поддържане на съня.

 

Като цяло дефицитът на магнезий може да има редица отрицателни ефекти върху тялото. Важно е да сте сигурни, че получавате достатъчно магнезий чрез вашата диета или добавки, за да поддържате оптимално здраве. Ако подозирате, че може да имате дефицит на магнезий, трябва да се консултирате със здравен специалист за насоки.

 

Храни богати на магнезий?

 

Има много храни, които са добри източници на магнезий.

 

Ето няколко примера:

 

 • Тъмнолистни зеленчуци: Спанакът, къдраво зеле и манголд са отлични източници на магнезий.
 • Ядки и семена: Бадемите, кашуто, фъстъците, тиквените семки и сусамовите семена са добри източници на магнезий.
 • Пълнозърнести храни: пълнозърнестите храни, киноата и кафявият ориз са добри източници на магнезий.
 • Бобови растения: черният боб, бобът и лещата са добри източници на магнезий.
 • Риба: Сьомгата, скумрията и камбалата са добри източници на магнезий.
 • Авокадо: Едно средно авокадо съдържа около 58 mg магнезий.
 • Черен шоколад: Една унция черен шоколад съдържа около 64 mg магнезий.
 • Банани: Един среден банан съдържа около 32 mg магнезий.
 • Млечни продукти: Млякото, киселото мляко и сиренето са добри източници на магнезий.

 

Важно е да се отбележи, че количеството магнезий в дадена храна може да варира в зависимост от фактори като начина на отглеждане и обработка. Въпреки това включването на разнообразие от тези храни във вашата диета може да ви помогне да сте сигурни, че получавате достатъчно магнезий. Ако сте загрижени за приема си на магнезий, можете също да обмислите приема на магнезиева добавка под ръководството на медицински специалист.

 

С какви добавки е добре да се комбинира магнезият ?

 

Магнезият може безопасно да се комбинира с много други добавки и хранителни вещества за поддържане на цялостното здраве и благосъстояние.

 

Ето някои примери за добавки, които могат да бъдат от полза да се приемат с магнезий:

 

 

Важно е да се отбележи, че преди да комбинирате каквито и да било добавки е добра идея да се консултирате със здравен специалист. Те могат да помогнат за определяне на подходящите дози и комбинации въз основа на вашите индивидуални нужди и здравословно състояние.

 

Важно ли е бременните жени да приемат магнезий?

 

Магнезият е важен хранителен елемент за бременните жени, тъй като играе важна роля за развитието на плода и здравето на майката.

 

Ето някои ключови начини, по които магнезият е важен по време на бременност:

 

 • Развитие на плода: магнезият участва в развитието на костите, мускулите и нервната система на плода. Той също така играе роля в регулирането на сърдечната честота и ритъма на плода.
 • Кръвно налягане: Магнезият може да помогне за регулиране на кръвното налягане, което е важно за предотвратяване на усложнения като прееклампсия по време на бременност.
 • Мускулни крампи: Много бременни жени изпитват мускулни крампи и магнезият може да помогне за облекчаване на тези симптоми.
 • Запек: Магнезият може да помогне за облекчаване на запека, който е често срещан проблем по време на бременност.
 • Сън: Магнезият може да помогне за насърчаване на по-добър сън, което е важно за бременни жени, които може да се борят със съня поради дискомфорт или други проблеми.

 

За бременните жени е важно да получават достатъчно магнезий чрез диетата или добавките си.

Препоръчителният дневен прием на магнезий по време на бременност е 350-400 mg на ден.

 

Добрите хранителни източници на магнезий включват зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови растения.

 

Ако сте бременна и се притеснявате за приема си на магнезий, добра идея е да се консултирате със лекар, за да определите най-добрия курс на действие. Той може да помогне за определяне на подходящата доза и източници на магнезий за поддържане на здравословна бременност.

 

Важно ли е възрастните хора да приемат магнезий?

 

Да, магнезият е важен за възрастните хора, тъй като играе роля в поддържането на цялостното здраве и предотвратяване на състояния, свързани с възрастта.

 

С напредване на възрастта способността на хората да абсорбират и задържат магнезий намалява, което може да доведе до магнезиев дефицит.

 

Ето няколко начина, по които магнезият е важен за възрастните хора:

 

 • Здраве на костите: Магнезият играе критична роля за здравето на костите, тъй като помага да се регулира усвояването на калций и витамин D, които са важни за здравината и плътността на костите.
 • Адекватният прием на магнезий може да помогне за предотвратяване на остеопороза и фрактури на костите.
 • Мускулна функция: Магнезият е важен за мускулната функция и може да помогне за облекчаване на мускулни крампи, спазми и слабост.
 • Сърдечно-съдово здраве: Магнезият може да помогне за регулиране на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни заболявания, което е често срещано притеснение сред възрастните хора.
 • Когнитивна функция: Доказано е, че магнезият подобрява когнитивната функция и може да помогне за предотвратяване на свързания с възрастта когнитивен спад.
 • Сън: Магнезият може да помогне за насърчаване на по-добър сън, което е важно за по-възрастните хора, които може да имат проблеми със съня поради промени, свързани с възрастта.
 •  

За по-възрастните хора е важно да получават достатъчно магнезий чрез диетата или добавките си.

 

Препоръчителният дневен прием на магнезий за възрастни хора е 320-420 mg на ден. Добрите хранителни източници на магнезий включват зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови растения.

 

Ако сте възрастен човек и се притеснявате за приема си на магнезий, добра идея е да се консултирате със здравен специалист, за да определите най-добрия курс на действие. Те могат да помогнат за определяне на подходящата дозировка и източници на магнезий за поддържане на цялостното ви здраве.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани