www.Drogeriq.com Смеси здраве и удоволствие!

Категории

Вижте всички статии

Подкожна мастна некроза на новороденото

Подкожна мастна некроза на новороденото

Подкожна мастна некроза на новороденото: причини и лечение

Разкриване на причините за SFNN

Травма при раждане: SFNN често се свързва с травма при раждане, особено когато раждането е сложно или продължително. Натискът върху тялото на бебето по време на раждане може да доведе до разграждане на подкожната мастна тъкан, което води до образуване на възли.

Излагане на студ: Излагането на ниски температури по време или след раждането може да допринесе за развитието на SFNN. Новородените имат ограничена способност да регулират телесната си температура, което ги прави податливи на увреждане на тъканите, причинено от студ.

Диабет при майката: В някои случаи SFNN се свързва с диабет при майката по време на бременност. Метаболитните промени при бременност с диабет могат да повлияят на развитието на мастната тъкан в плода.

Разпознаване на SFNN

Отличителният белег на SFNN е появата на твърди, надигнати възли или бучки под кожата на бебето. Тези възли често се намират на гърба, задните части, бедрата или горната част на ръцете. Други характеристики на SFNN включват промени в цвета на кожата, които могат да варират от червеникави до синкави или лилави нюанси, а в някои случаи болка или сърбеж в засегнатите области.

Управление и лечение

Управлението на SFNN е насочено основно към осигуряване на комфорт и наблюдение на разрешаването на състоянието:

Облекчаване на болката: Ако възлите причиняват дискомфорт или болка на бебето, могат да се използват болкоуспокояващи без рецепта, подходящи за бебета, под ръководството на педиатър.

Топли компреси: Прилагането на топли компреси върху засегнатите области може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта. Не забравяйте да използвате нежно докосване, за да избегнете допълнителна травма на кожата.

Локални стероиди: Педиатрите могат да предписват локални кортикостероидни кремове или мехлеми за намаляване на възпалението и сърбежа в случаите, когато тези симптоми са особено обезпокоителни.

Редовни прегледи: Постоянните последващи прегледи при педиатър са от съществено значение. Те ще наблюдават разрешаването на възлите и ще гарантират цялостното здраве на бебето.

Заключение

Подкожната мастна некроза на новороденото, макар и рядка, е състояние, което може да причини безпокойство на родителите и хората, които се грижат за тях. Въпреки това, при правилно управление и медицински грижи, това обикновено е самоограничаващо се състояние, което отзвучава с времето. Причините за SFNN, включително травма при раждане, излагане на студ и диабет на майката, подчертават важността на внимателното наблюдение по време и след раждането.

Родителите и хората, които се грижат за тях, трябва да поддържат открита комуникация със своя педиатър, за да отговорят на всички притеснения и да осигурят благополучието на бебето. Въпреки че SFNN може да бъде предизвикателно преживяване, състоянието често преминава от само себе си, позволявайки на новородените да растат и да процъфтяват, докато се впускат в своето пътуване в детството.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани